Vesti21.02.2022. 01:55

Đaci danas ponovo u klupama: MUP izdao važan apel vozačima

U škole se vraća oko 800 hiljada osnovaca i srednjoškolaca, pa se posebna pažnja skreće vozačima da poštuju saobraćajne propise. Od početka godine poginulo je 12 pešaka, od toga su polovina školska deca, zbog čega iz MUP-a apeluju da se u zonama škola poštuje brzina od 30 km na čas, a u naseljenim mestima 50.

MUP je najavio pojačanu radarsku kontolu u zonama škola i naseljenim mestima. Svako prekoračenje brzine biće drastično kažnjeno a ispred svake škole biće i dežurnih policajaca.

– Maksimalan broj policajaca biće u zonama škola gde će regulisati saobraćaj i sankcionisati sve one vozače koji kršenjem saobraćajnih propisa ugrožavaju bezbednost učenika – rekao je Aleksandar Radenković iz MUP-a.

Kao i svake godine maksimalan broj policije biće u zonama škole gde će regulisati saobraćaj i sankcinisati one vozače koji krše propise

Stručnjaci upozoravaju da se brzina prilagodi podlozi jer se na minusu zaustavni trag povećava 70 odsto. Jedino brzine do 30 km na čas daju šansu deci da u kontaku sa vozilom dobiju manje povrede.

– Sugerišem vozačima da dolaskom na prelaz prilagode brzinu i pešak ne sme da ih iznenadi na površinama kao što je obeleženi pešački prelaz – naveo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Iz MUP- a poručuju da će ova akcija trajati celo polugodište i upozoravaju roditelje da decu sigurno prevoze u sedištima, korpama, jer mališani mogu nastradati i kao saputnici ako nisu vezani.

Tagovi:
MUP,
Izvor vesti: Srbija Danas