Vesti23.12.2021. 09:38

Đaci bolje uče uz mobilni telefon: Jedna beogradska osnovna škola ima i dokaz za to

Žalimo se kako mališani najveći deo vremena provode uz mobilne telefone, ali šta kada bismo uspeli da pronađemo način da ove naprave učinimo korisnim za njihov razvoj? Upravo to je pokušala Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić” koja je bila deo projekta „Agora” čiji je cilj uključivanje mobilnih telefona u nastavu na otvorenom. Sve je počelo 2019. godine, a rezultati ovog malog, ali značajnog „eksperimenta” nedavno su predstavljeni na međunarodnoj konferenciji, piše Politika.

U projektu je učestvovalo 60 četvrtaka koji su imali zadatak da nastavnu temu “Prošlost i značajne ličnosti prošlosti” uče napolju, i to uz telefon. Oni su sa učiteljicom išli na teren, uz pomoć aplikacije učili o mestima koja su obilazili, a zatim su rešavali i pitanja iz kviza o tim lokacijama. Na kraju su testirani i u školi.

– Prilikom odabira lokaliteta, olakšavajuća okolnost je bila dobra pozicija naše škole, koja u svom neposrednom okruženju ima kulturno-istorijske spomenike i ustanove od značaja za temu koju smo odabrali. Tako smo sa đacima obilazili Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, Muzej Nikole Tesle, Spomen-bistu vojvode Petra Bojovića, Elektrotehnički fakultet i Spomen-groblje oslobodiocima Beograda, dok je poslednji lokalitet bila i naša OŠ “Ivan Goran Kovačić” koja nosi ime poznatog pesnika – objašnjava učiteljica Dragana Aničić, koordinatorka ovog projekta, dodajući da su deca bila oduševljena takvim zadatkom.

Deca bolje uče kada su zadovoljna

A kada su deca zadovoljna, onda i bolje uče. To se pokazalo i na samom kraju projekta, gde su uz mališane koji su znanja sticali napolju, testirana i deca koja su učila uobičajeno, u učionici.

škola

– Uporednom analizom rezultata dobijenih testiranjem obe grupe učenika uočen je znatno veći procenat postignuća, za 21 odsto, kod đaka koji su učili uz upotrebu mobilne aplikacije u ambijentalnoj nastavi. Osim toga, anketirali smo i nastavnike predmetne i razredne nastave i zaključili da sve više njih u metodologiju uključuje ambijentalnu nastavu i u praksi koristi mobilne aplikacije – objašnjava Aničićeva, dodajući da baš ovakvi rezultati pokazuju da đaci uz pomoć mobilnih telefona uče uspešnije, ali i uživaju u samom procesu sticanja znanja. Uz digitalne materijale i alate, kaže ona, deca bolje povezuju znanje i informacije sa okolinom.

Ishodom projekta zadovoljan je i direktor škole Miomir Dragaš.

– Očekujem da će ovaj tim mladih ljudi nastaviti da igra ključnu ulogu u razvoju obrazovanja, učešćem u novim projektima, podstaknuti prikupljenim iskustvima u radu na projektu „Agora”. Korišćenje savremenih tehnologija i upotreba mobilnih aplikacija u nastavi je budućnost modernog obrazovanja. Cilj nam je da što veći broj nastavnika i učitelja iz drugih škola upoznamo sa prednostima učenja u ambijentu, uz upotrebu mobilne aplikacije. Nakon održane međunarodne konferencije širimo rezultate i uticaj projekta, ukazujući na značaj upotrebe digitalnih alata u nastavi – zaključuje Dragaš.

škola

Upotreba digitalnih alata

U projektu “Agora” Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić” bila je jedina osmoletka iz Srbije. Uz ovu obrazovnu ustanovu učestvovali su još OŠ „Ali Nihad Tarlan Ikokulu” iz Turske, OŠ „Sola Mladika” iz Slovenije, ali i organizacija „Scio” koja je takođe predstavljala našu zemlju. Bilo je angažovano devet nastavnika i tri koordinatora iz škola, dok je „Scio” organizacija dala pet koordinatora, nastavnika i stručnjaka za informacione tehnologije.

– Radeći na ovom projektu, radili smo i na sebi. Usavršavali smo jezik, korišćenje digitalnih alata, saznali smo više o istoriji i kulturi našeg mesta, ali i mesta u kojem žive naši partneri u ovom projektu – ističe koordinatorka Dragana Aničić.

Izvor vesti: Srbija Danas/Politika