Vesti14.01.2022. 01:13

Da pisanje sastava nikada ne bude muka: Školarci, donosimo vam spasonosnih 15 saveta

Mnogi kažu da za pisanje morate imati dar, što u nekim slučajevima i jeste tačno. Ipak, to ne znači da je dar jedino što je dovoljno da napišete smislen i kvalitetan tekst, priču ili bilo kakav sastav. Neophodno je da mnogo vežbate kako biste postali dobar pripovedać. Nemanje talenta za pisanje nije prepreka da se u ovoj veštini i ostvarite, jer praksa i vežbanje najviše pomažu.

Kroz osnovnu i srednju školu mnogobrojne su prilike da se umeće pisanja sastava pokaže, ali nekim đacima upravo je to glavna glavobolja tokom celokupnog školovanja. Nekada je najteže napisati deset ili petnaest rečenica o godišnjim dobima, provedenom raspustu, ali to uz malo više vežbe ne mora više biti velika problematika.

Donosimo vam 15 zlatnih pravila za bolje pisanje školskih sastava:

-Morate poštovati jasno pravilo o neophodnom trojstvu, a to su uvod, razrada i zaključak koji moraju biti deo vašeg sastava. Tekst mora biti zaokružena celina i to ćete postići ukoliko napišete sva tri elementa.

pisanje

education, learning and people concept – group of students writing school test,Image: 294143461, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

-Izbegavajte aliteracije. Prilikom pisanja sastava izbegnice suvišno ponavljanje suglasnika, poput rečenica “pesmu jednu u snu što sam svu noć slušao”.

-Svoje rečenice nikada ne završavajte predlozima, to nije ni gramatički korektno, a ni u duhu jezika.

-Veoma važno za kvalitetan sastav jeste i izbegavanje korišćenja ustaljenih fraza i izreka.

-Kako živimo u Republici Srbiji i koristimo se srpskim jezikom potpuno je očekivano da se ne gleda blagonaklono na korišćenje stranih reči u sastavima. Iako su strane reči veoma moderne i zastupljene među mladima, njima nije mesto u školskim sastavima i zadacima. Tako da partijanje, šerove i lajkove ipak ostavite za dopisivanje sa društvom, a u sastavima primenjujte sprske reči kojih imamo na pretek.

-Loša karakteristika svakog sastava je generalizovanje. U tekstu, ali i u govoru, veoma ružno zvuči bilo kakav vid generalizacije.

-Ukoliko želite da naglasite neki momenat u svom sastavu za to nikada nemojte koristiti jednu reč. Rečenice od jedne reči nisu dobar način da naglasite bilo šta.

-Mnogi ljudi vole da u svojim pisanim delima citiraju poznate umove sveta, ali tome stvarno ne treba praviti mesto u sastavima za potrebe školskih obaveza. Citiranje naprosto treba da zaboravite kada je reč o sastavima za školu, njima mesto tu nije.

pisanje

Boy writing on book in classroom at school,Image: 309043807, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

-Fraziranje je pogubno po kvalitet sastava, a ruku pod ruku u pogubnosti je i poređenje. To nije dobar odabir stilske figure i uvek se trudite da to izbegnete kada ste u mogućnosti.

-Ne pokušavajte da zvučite pametno tako što ćete koristiti više reči nego što je potrebno. Budite dosledni svom stilu i načinu razmišljanja.

-Biti vulgaran nije niti lepo niti moderno, te je neophodno da u vašim sastavima ne bude ikakvih vulgarnosti. Nepristojnim frazama nije mesto u školskim zadacima, ali ni u bilo kakvim tekstovima. Vulgarnost nije dobra ni za koga.

-Tokom pisanja budite precizni, koliko je god to moguće.

-Nekada je zbog duha sastava i teme o kojoj pišete u redu da ostanete nedorečeni i da ne otkrijete čitaocima sve pojedinosti. Ipak, gledajte da to ne bude stalna praksa, već samo ponekada.

-Iako nama lepo zvuči da u svoje sastave uvrstimo retorička pitanja, to čitaoce nervira, tako da je savet da se retorička pitanja ne stavljaju unutar sastava.

-Poslednji savet, ali ne i najmanje važan jeste taj da budete dosledni sebi i svojim mislima i da tako i pišete.

Izvor vesti: Srbija Danas