Vesti14.11.2021. 12:12

Da li je veronauci mesto u školi? Tema ponovo na stolu – čiji stav će preovladati?

Srpska pravoslavna crkva želi da vrati status veronauke, pa da ona bude obavezni izborni predmet u školama, kao što je bio do 2018. godine.

Kulturolog i univerzitetski profesor, Jovan Janjić gostujući na TV Prva rekao je da bi veronauka trebalo da se vrati u škole kao predmet, dok je potpredsednik lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar istakao da je veronauci mesto u crkvi, a ne u školama.

Da podsetimo, veronauka je do 2018. godine bila obavezan izborni predmet, kada joj je promenjen status na izborni nastavni program. Prema podacima sa poslednjeg popisa, više od 90 procenata građana se izjasnilo da su vernici, pa Janjić shodno tome smatra da je potrebno obezbediti pravo i slobodu deci da uče religiju, a to se postiže vraćanjem veronauke kao predmeta u školama.

Sa druge strane oni koji se protive tome pozivaju se na Ustav Republike Srbije, prema kome ni jedna religija ne može biti nametana i obavezna.

Prema rečima Kolara, “crkva i država su odvojene a prema članu 11 Ustava, nijedna religija ne može da bude nametana i obavezna, ako bi bila obavezna onda je to neustavno.

-Mi smo za slobodu neverovanja ili izbora u skladu sa Ustavom. Mi smo protiv toga da veronauka bude u školama kao predmet – rekao je Kolar.

biblija

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ponavljanje istorije?

Kako je istakao Janjić, “ono što se danas radi, slično je dešavanjima nakon Drugog svetskog rata, kada je veronauka ukinuta kao obavezan predmet i postala fakultativna, godinu dana kasnije, tačnije marta 1945. godine verunauka je prebačena izvan školskog programa, a nakon toga prebačena van školske zgrade.”

Janjić je istakao kako je veoma važno da veronauka ostana u školi, jer kako je rekao, na taj način se omogućava deci da imaju drugačiji pogled na svet.

-Osim što deca u školi uče darvinizam i da je čovek nastao od majmuna, neka nauče i da je Bog stvorio čoveka, i neka imaju više pogleda na svet- smatra kulturolog.

Privatna stvar

Potpredsednik lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar, istakao je kako je veronauci mesto u crkvi i verskim školama, kako je naš obrazovni sistem zastareo i vreme je za rekonstrukciju, da se obrazovni sistem prilagodi 21. veku. Kao predstavnik socijaldemokrata, smatra da je “religija privatna stvar svakog pojedinca, a ne države”.

biblija

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Moja lična stvar je da li je moje dete kršteno i da li sam ja kršten- kaže on i pozivajući se na slobodu izbora i Ustav, napominje da je “religiji mesto u verskim objektima a ne u školi”.

Bez obzira na to da li verunauka ostane izborni nastavni program, ili obavezni izborni predmet, jedno je sigurno, da svako ima pravo na slobodu veroispovesti garantovanu Ustavom, i da svakom detetu ostaje pravo na izbor da li će učiti veronauku.

Kao što su se saglasili i Janjić i Kolar, “veronauka je izborni predmet, za roditelje i decu koja to žele, izborni predmet je sloboda i to vam niko ne nameće”.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/TV Prva