Vesti27.08.2021. 09:16

DA LI IDETE U ŠKOLU ILI NE ZNAĆETE SVAKOG PETKA: Stiglo novo obaveštenje za školarce – ovo su uputstva koja morate znati

Doneta je odluka po kojoj će svi đaci na početku školske godine krenuti po regularnom modelu, razmatraće se i menjati u skladu sa potrebom na nedeljnom nivou. Prema toj odluci, roditelji će obaveštenje o tome kako će dete slušati nastavu naredne nedelje, dobijati petkom do 12 sati.

Ceo proces izgledaće tako što će se epidemiološka situacija u svakoj školi i lokalnoj samoupravi skenirati svake sedmice, a onda će se podaci slati Ministarstvu prosvete i Institutu “Batut”.

Opštinski ili gradski štab za vanredne situacije predlog o eventualnoj promeni modela nastave dostavljaće svakog utorka nadležnoj školskoj upravi. Ona će biti u obavezi da isti predlog prosleđuje Timu za škole sredom do kraj radnog vremena. Nakon toga ovaj tim daje mišljenje na dostavljene predloge narednog dana, odnosno u četvrtak do kraja radnog vremena.

Tim za škole će davati saglasnost na predlog odluke za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno i biće u obavezi da dostavi mišljenje školskoj upravi petkom do 10 časova, koje će ga zatim odmah proslediti opštinskom ili gradskom štabu za vanredne situacije.

Konačna odluka o prelasku iz jedne zone u drugu, odnosno promeni načina obavljanja nastave, prema pravilniku biće saopštena đacima i roditeljima najkasnije u petak u podne, a važiće od narednog ponedeljka, da bi svi mogli da se pripreme.

đak

Foto: Profimedia

Dakle roditelji i đaci će svakog petka u 12.00 znati kako će ići u školu narednog ponedeljka.

U igri su tri modela

Tokom cele školske godine važiće takozvani “Semaforski” model, odnosno model u tri boje. Po njemu bi sve škole, zavisno od lokalne samouprave kojima pripadaju, bile svrstane u zelenu, žutu ili crvenu zonu. I zavisno u kojoj su zoni bio bi primenjen jedan od tri modela – normalni, kombinovani ili onlajn.

Na osnovu broja zaraženih oni će biti podeljeni u zelenu zonu sa najnižim rizikom (ispod 50 zaraženih na 100.000), zelenu sa manjim rizikom (50-150 na 100.000), žutu sa umerenim rizikom (150-300 na 100.000), crvenu sa većim rizikom (300-600 na 100.000) i crvenu sa izuzetno visokim rizikom (preko 600 na 100.000).

Dva osnovna parametra

Prema saopšenju iz “Batuta” dva su osnovna parametra po kojima će se određivati koji će od od moguća tri modela biti primenjen.

Prvi parametar je broj zaraženih ljudi na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana (to je parametar koji primenjuje i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti).

Drugi parametar je procenat pozitivnih testova, koji je kod nas poznat kao “Konov koeficijent”, jer je naš epidemiolog svojevremeno prvi ukazao na njegovu važnost.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Blic