Vesti20.01.2022. 04:51

Da li bi učenici i profesori trebalo da budu prijatelji na Fejsbuku? Odgovor je veoma jasan

U virtuelnom svetu, definicija odnosa između učenika i profesora je pomalo maglovita, naročito na društvenim mrežama kao što je Facebook. Velike su šanse da je, ukoliko ste roditelj srednjoškolca, vaše dete već pronašlo neke profesore na Fejsbuku.

Ali da li je primereno da vaše dete bude “prijatelj” sa svojim profesorom ili nastavnikom na Fejsbuku?

Neki profesori u srednjim školama posebno traže od svojih učenika da ih ne dodaju na društvenim mrežama, barem dok ne maturiraju. Zapravo je većina profesora bila veoma odbijena idejom da ih učenici dodaju na Fejsbuk. Dok profesori mogu da koriste neke od društvenih mreža kao što je Tviter, da prošire opseg svoje nastave van učionice, ili da pripomognu za neki domaći zadatak u 140 slova ili manje, mreže poput Fejsbuka lako pređu liniju odnosa profesor – učenik.

Ovo je posebno izraženo zbog činjenice da i profesori i učenici imaju drugačije ličnosti i “prezentaciju sebe” u školi i van nje, i ta dva se po generalnom mišljenju ne bi trebali mešati.

socijalne mreže

Foto: Shutterstock

Uvek mora postojati posebna distanca između učenika i profesora kako bi se zadržalo međusobno poštovanje. Profesor bi trebalo da bude uzor, mentor i osoba koja će učeniku dati savete u vezi sa učenjem i karijerom- a ne prijatelj. Ipak postoje alternativni načini da Fejsbuk prijateljstvo između učenika i profesora bude produktivno.

Neki profesori koji odluče da se sprijatelje sa učenicima na Fejsbuku ovo prijateljstvo koriste kako bi pomagali svojim učenicima u izradi domaćih zadataka i maturskih radova iako je sve ovo izvodljivo i preko slanja e-mailova. Takođe, sve je češće da se đacima putem Fejsbuka šalje dodatni materijal za izradu prezentacija ili je celo odeljenje učlanjeno u pojedine grupe gde se dodatno edukuju i informišu.

Iako mnogi učenici žele da pronađu svoje profesore na Fejsbuku, dobar deo razume pravila i granice ovakvog virtuelnog okruženja. U svakom slučaju, sajtovi poput Fejsbuka su virtuelno, društveno okruženje.

socijalne mreže

Foto: Shutterstock

Profesori imaju posao da podučavaju učenike u toku nastave, a društvenost sa učenicima na ovom nivou je optimalna i nikako nije u opisu njihovog posla, dakle ovakvi vidovi prijateljstva će nastaviti da variraju od profesora do profesora i učenika do učenika.

Izvor vesti: Srbija Danas