Vesti03.02.2022. 11:31

Brucoši prepoznaju poslove budućnosti: Nauka i umetnost iznedrile nove poslovne profile u Srbiji

Pretpostavlja se da za dvadesetak godina neće postojati papirni novac, ključevi, daljinski upravljač, kablovi. Njih će zameniti alarmi, vaj-faj i elektronsko plaćanje. S napretkom tehnike – nestaće i pojedina radna mesta, a pojaviti se nova zanimanja.

Ne greše mnogo budući brucoši u proceni koji poslovi su budućnost. O budućnosti razmišljaju i fakulteti. Na dramskim umetnostima za novi program čeka se akreditacija.

Posle gotovo tri decenije na FDU trebalo bi da bude otvorena nova katedra za vizuelne efekte, animaciju i umetnost video-igrica. Kako objašnjavaju, biće to spoj nauke i umetnosti s jedne strane, a s druge strane rasadnik novih talenata.

-Postoji puno dece koja vole video-igre i da igraju igre, oni su nam savršeni kandidati. Ovo je oblast koja se izuzetno brzo razvija i mi imamo to zadovoljstvo da ima puno fantastičnih stranih kompanija, a samim tim je i veliki deficit u radnoj snazi. Mi smo u saradnji sa privredom kreirali sve i uključili čak i privredu da studenti imaju prakse- kaže Mina Cvetinović Pavkov, vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti.

video igrice

Foto: Shutterstock

A baš je praksa ono što studentima najviše nedostaje kada stupe na tržište rada. Bolja komunikacija fakulteta i privrede omogućila bi više stručne prakse, ali poslovi budućnosti traže i dodatna usavršavanja.

-U tom smislu oni koji izlaze i sa fakulteta i iz srednjih škola će menjati svoja zanimanja i biće u obavezi da se dodatno obučavaju samostalno, formalno ili neformalno, na poslu ili van posla. Pored znanja iz informacionih tehnologija, gde naši mladi imaju izuzetno izražen talenat, biće potrebne i izuzetno izražene komunikacijske veštine. Možemo očekivati da će biti popularna sva ona zanimanja koja će se baviti analitikom i obradom tako dobijenih podataka, te u tom smislu možemo računati da će matematičari biti potrebni, statističari, svi oni koji se bave analitikom podataka- navodi Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

Tehnološka revolucija tek počinje i sigurno sa sobom nosi pregršt novih zanimanja. Uprkos digitalizaciji ljudske ruke mašina neće zameniti u svim oblastima, pa će tako zanimanja budućnosti biti i fizioterapeut, moler, keramičar…

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS