Vesti07.09.2022. 01:10

Besplatni udžbenici prilagođeni potrebama učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je objavilo da nastavlja sa intenzivnim aktivnostima u procesima razvoja inkluzivne prakse obezbeđivanjem udžbenika koji su prilagođeni potrebama učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u okviru Programa „Besplatni udžbenici“.

Pravo na besplatne udžbenike, u skladu sa odgovarajućom odlukom Vlade Republike Srbije, imaju, između ostalih, i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).

Isporuka prilagođenih udžbenika za školsku 2022/23. godinu je u završnoj fazi. Za prilagođene udžbenike iz republičkog budžeta izdvojeno je bruto 28.347.862 dinara.

Za školsku 2022/23. godinu prilagođeno je ukupno 2593 udžbeničkih jedinica za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom među kojima su se prvi put našli i prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku za učenike oštećenog sluha.

U poslednje četiri školske godine prilagođeno ukupno 12.925 udžbeničkih jedinica.

Izvor vesti: Srbija Danas