Vesti12.10.2021. 10:27

Besplatna matematika za ceo svet: Nakon stranih jezika, stižu i zadaci na telefonu

Osnivač i izvršni direktor Duolinga Luis von Ahn želi da novom matematičkom verzijom popularne aplikacije za učenje jezika odvuče decu od TikToka i Instagrama.

Kompanija sve druge popularne besplatne aplikacije, umesto obrazovnih platformi, vidi kao svoje rivale, jer se sve nadmeću za vreme koje korisnik provodi ispred ekrana.

-Duolingo je poznat po učenju jezika, ali naša misija je uvek bila sveobuhvatna – radi se o sistemskom obrazovanju- rekao je von Ahn za BBC News.

-Fizička izgradnja škola širom sveta koštala bi milijarde, a pametnim telefonima možemo doći do dve trećine ljudske populacije. Međutim, problem sa pametnim telefonima je to što su oni mač sa dve oštrice – takođe dolaze sa stvarima koje odvlače pažnju, poput TikToka- rekao je.

Luis von Ahn

Foto: Profimedia

Pokrenut 2012. godine, Duolingo ima 40 miliona mesečnih korisnika i preuzet je 500 miliona puta širom sveta.

-Počeli smo s podučavanjem jezika jer je širom sveta postojala ogromna potreba za učenjem engleskog, što odmah povećava prihod, ali oduvek smo hteli da podučavamo i druge stvari- kaže von Ahn. On je sam osmislio prvi kurs španskog u ovoj aplikaciji, kao izvorni govornik iz Gvatemale.

Prelazak s jezika na matematiku, međutim, možda nije jednostavna jednačina – pogotovo jer će novi ciljani korisnici biti uglavnom deca.

Duolingo još nije odlučio hoće li svoju matematičku aplikaciju plasirati školama ili pojedincima, kaže von Ahn, ali planira da sledi isti poslovni model poput aplikacije namenjene jezicima, koja je besplatna.

Duolingo

Foto: Profimedia

Samo 5 posto korisnika plaća pretplatu na premium verziju, a 75 posto prihoda kompanije dolazi od toga, ostatak od oglasa.

-Ja dolazim iz siromašne zemlje, Gvatemale, i video sam razliku između onih koji su imali pristup najboljem obrazovanju i onih koji nisu znali da čitaju i pišu, pa sam hteo da učinim nešto što će ljudima omogućiti pristup obrazovanju- kazao je.

-U 2021. godini svi bi trebalo da imaju mogućnost visokog obrazovanja, ostaju nam još decenije rada – ali ja posvećujem svoje vreme tome- poručio je osnivač.

 

Izvor vesti: Srbija Danas