Vesti05.09.2021. 04:43

Beogradski univerzitet NIJE VIŠE MEĐU PRVIH 500 na Šangajskoj listi: Jedan naš fakultet se ipak odlično kotira – u čemu je tajna

Na nedavno objavljenoj Šangajskoj listi, Univerzitet u Beogradu izgubio je mesto među 500 najboljih univerziteta na svetu, ali se Stomatološki fakultet visoko kotira – između 200. i 300. mesta. Dekan prof. dr Aleksa Marković otkriva za RTS zbog čega je Stomatološki fakultet ispred Univerziteta na Šangajskoj listi.

Prof. dr Aleksa Marković je naveo da poziciju na Šangajskoj listi određuje broj publikovanih radova u časopisima sa impakt faktorom, ali je važna i citiranost tih radova.

– Stomatološki fakultet već dugi niz godina ima jako produktivne mlade ljude i u proseku publikujemo oko 80 radova u vodećim časopisima. Razlog tome je velika požrtvovanost zaposlenih na Stomatološkom fakultetu, ali i brojne međunarodne saradnje i bilateralni projekti koje je Stomatološki fakultet ostvario sa drugim univerzitetima, posebno u Evropi – rekao je dr Marković tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Govoreći o mladim stomatolozima, Marković je naveo da fakultet stipendira mlade nastavnike i saradnike i da se njihovi studijski boravci stipendiraju.

studenti

Foto: Srbija Danas

– Oni provedu od šest meseci do godinu dana, steknu nova poznanstva, nova znanja, kad se vrate da prenesu drugim kolegama, tako da je to jedan put gde mi dosta ulažemo u naše mlade nastavnike i saradnike, a s druge strane radimo dobar odabir i podmlađivanje kadra. Mi smo jedni od retkih koji primaju i daju šansu najbolje diplomiranim studentima – kazao je profesor Marković.

Istakao je da svake godine najbolje diplomirani student biva primljen na jednu od radnih jedinica Stomatološkog fakulteta i ukoliko ispuni uslove, ostaje zaposlen na fakultetu.

Najveći edukativni centar iz oblasti implantologije u Evropi

Uskoro se otvara i razvojno-impantološki centar. Aleksa Marković je objasnio da je reč o šest naučnih laboratorija što povećava uslove za bavljenje naukom, ali i da će to biti najveći edukativni centar iz oblasti implantologije u Evropi.

– Stomatološki fakultet je jedan od 24 impantološka edukativna centra i svake godine dobijemo po jednog stomatologa iz različitih zemalja koji dolaze ovde na edukaciju i provedu godinu dana – rekao je dekan Stomatološkog fakulteta.

Dodao je da Stomatološki fakultet stalno radi na poboljšanju uslova za studiranje i razvoj, kao i da su potpuno renovirane sve klinike, ali da je oprema uvek potrebna, iako imaju najsavremenije aparate. Kada je reč o upisu, profesor Marković je rekao da su sva mesta popunjena u junskom upisnom roku, a da se u drugom upisnom roku popunjava 20 mesta za studije na engleskom jeziku.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS