Vesti22.10.2021. 09:57

U Ćupriji đaci u školi tri dana, a dva dana u fabrici: Kako obrazovanje funkcioniše kad je dualno?

Više od 70 kompanija uključeno je u dualni model stručnog obrazovanja, oko 150 škola ima ili je u ponudi imalo obrazovne profile za njegovu realizaciju, a 8.000 učenika trenutno se obrazuje za jedan od 53 obrazovna profila kreirana za primenu po ovom modelu.

-Naredne školske godine biće još 7, a možda i više obrazovnih profila, jer Privredna komora trenutno radi na anketiranju privrednika o njihovim potrebama za kadrovima, spremnosti i mogućnosti da se uključe u dualno obrazovanje – rekla je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević.

Ona je povodom Dana dualnog obrazovanja posetila fabriku „Standard furnitere Srbija“ u Ćupriji, koja zapošljava 400 radnika i koja obučava osam đaka Tehničke škole.

Reč je o školi koja je uvela obrazovni profil operater za izradu nameštaja sa tri smera: stolar, lakirer i tapetar. Teorijski deo đaci uče u školi od ponedeljka do srede, a na praksi su četvrtkom i petkom.

-Gotovo da nema privrednog subjekta u Srbiji, koji nije ukazao da se suočava s problemom nedostatka kadrova ili sa potrebom ulaganja u kadrove koji su završili formalno obrazovanje, ali nisu vešti, niti spremni da se odmah uključe u proces rada. Upravo u tome je prednost dualnog modela stručnog obrazovanja. Srbija ima izrađen nacionalni model dualnog obrazovanja, a kroz master plan, kao strateški dokument, učinićemo sistem fleksibilnijim za ulazak što više kompanija. Ako đaci budu učili na dva mesta, steći ćemo kvalitetan nivo obrazovanja, što će pokazati da je dualno obrazovanje stub ekonomskog razvoja – ocenila je profesorka Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje.

https://www.youtube.com/watch?v=SAA-PAUqgnM

Ona je dodala da je dualno obrazovanje zaživelo „kao jedna ozbiljna platforma, koja učenicima, a od ove školske godine i studentima, daje ozbiljne kompetencije potrebne u 21. veku, koje umrežavaju znanje, veštine i sposobnost i mlade ljude čine odmah zapošljivim u našoj zemlji, ali i svuda u svetu“.


Učenik Mateja Stefanović rekao je da se opredelio za ovaj profil, jer voli da radi sa drvetom i zbog toga što će imati siguran posao. Veljko Janković i Danilo Stošić dodali su da je da posao nije težak i da je praksa ispunila njihova očekivanja.

Predsednik Skupštine fabrike „Standard furnitere Srbija“ Edin Dacić rekao je da su i opština i Tehnička škola prepoznale potencijal dualnog obrazovanja, što će im omogućiti razvijanje na globalnom tržištu.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/TV Kopernikus