Vesti05.10.2021. 09:13

Tri genija dele Nobelovu nagradu za fiziku: Najnovija otkrića o globalnom zagrevanju i Zemljinoj klimi

Naučnici Sjukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Ðorđo Parisi iz Italije su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godinu zbog “revolucionarnog doprinosa razumevanju složenih fizičkih sistema”, saopštio je danas Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Manabe i Haselman su nagrađeni za svoj rad u oblasti “fizičkog modelovanja Zemljine klime, kvantifikovanja promenljivosti i pouzdanog predviđanja globalnog zagrevanja”.

Drugu polovinu nagrade dobio je Ðorđo Parisi za “otkriće međuodnosa poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera”.

Đorđo Parisi

Foto: Tanjug/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Prestižna nagrada se sastoji od dodele zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (preko 1,14 miliona dolara). Jedna polovina novčane nagrade će pripasti Manabeu i Haselmanu, a preostala polovina Parisiju.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Sjukuro Manabe

Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Manabe je rođen 1931. godine u Japanu, a trenutno je profesor meteorologije na Univerzitetu Prinston u SAD.

Haselman je rođen 1931. godine u Nemačkoj, a trenutno radi kao profesor na Institutu za meteorologiju Maks Plank u Hamburgu.

Klaus Haselman

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber)

Parisi je rođen 1948. u Italiji, i profesor je na Univerzitetu Sapienca u Rimu.

Uobičajeno je da nekoliko naučnika koji rade u srodnim oblastima dele nagradu. Nobelovu nagradu za fiziku su prošle godine dobili Amerikanac Andrea Gez, Rodžer Penrouz iz Britanije i Rajnhard Gencel iz Nemačke za otkriće jednog od fenomena svemira – “crne rupe”.

Nobelov komitet je juče dodelio nagradu za dostignuća u psihologiji ili medicini Amerikancima Dejvidu DŽulijusu i Ardemu Pataputijanu za njihova otkrića o tome kako ljudsko telo percipira temperaturu i dodir.

Narednih dana biće dodeljene i nagrade za izvanredan rad u oblastima hemije, književnosti, mira i ekonomije.

Izvor vesti: Srbija Danas